Lucruri pe care nu le știai despre SUSHI

Cât de multe știi despre sushi?
Să ne gândim un pic, orez și pește – ce nu poți să știi aici? Unde să dai ?

Cei care au gustat măcar o dată sushi, de obicei, nu se opresc la o singură experiență, astfel ocazional (sau chiar constant) își răsfață poftele cu preparatele japoneze.

Desigur, cultura niponă este plină de multe secrete și mistere, dar în acest articol, vei găsi și mai multe lucruri despre sushi despre care cel mai probabil nici nu știai.

Proaspăt nu înseamnă neapărat mai gustos

Aceasta nu este deloc o recomandare de a cumpăra sushi sau alte preparate japoneze de acum o săptămână. Ideea este că toată lumea crede că rolurile proaspete trebuie să fie făcute din pește proaspăt prins. Imaginați-vă surpriza când vă spun că nu este așa!

De exemplu, cea mai delicioasă carne nu este aburită, ci cea care a stat câteva zile într-un loc răcoros. În acest timp, sângele se scurge și mușchii se relaxează. Apoi carnea va fi fragedă, gustoasă și ușor digerabilă. Aceeași regulă se aplică și în cazul peștelui. Este nevoie de puțin timp pentru a dezvolta o aromă bogată și intensă.

Ideea este că mirosul „de pește” nu apare imediat, ci în timp: când enzimele descompun proteinele în molecule mai mici. După fermentare, produsul este mai bine absorbit, devine mai gustos și mai sănătos.

În mod tradițional, în cultura japoneză se folosește umami – gustul substanțelor proteice, așa-numitul „al cincilea gust”. Majoritatea alimentelor japoneze se obțin prin fermentare, de la sosul de soia, fasole natto, fulgi de ton până la miso.

Peștele proaspăt este delicios, mai ales atunci când tocmai ați prins un păstrăv și l-ați gătit la foc sau la grătar cu lămâie și unt, minunat! Însă nu mai e aceeași plăcere când vei încerca să mănânci același pește crud.

Majoritatea tipurilor de sashimi, sushi, rulouri pe care le consumăm în cafenele și restaurante sunt răcite cu azot lichid. Acest proces ucide microbii și mulți paraziți care se pot dezvolta în peștele proaspăt, fără a afecta calitatea produsului.

Când mergi la un restaurant japonez rafinat și comanzi cel mai proaspăt preparat din pește, nu mănânci pește care a fost prins în aceeași zi sau chiar cu o zi înainte. Sashimi, sushi sau rulouri bune sunt cele care folosesc pește marinat de câteva zile. Din păcate, tradiția utilizării peștelui fermentat în alimente a supraviețuit doar în țările din Asia de Sud.

Nu trebuie să folosiți bețișoarele

Majoritatea tipurilor de sushi pe care le avem spre consum, în restaurantele și localurile  noastre, de regulă, vin sub formă de rulouri. Sushi tradițional se mănâncă în format nigiri – o bucată alungită de orez presată cu palmele mâinilor, o cantitate mică de wasabi și o felie subțire de pește.

Recunoașteți, de câte ori ați scufundat rolurile în sos de soia și ați încercat să le luați înapoi cu bețișoarele, astfel încât să nu se destrame? 

Secretul nu e în îndemânare sau bucătar, ci în faptul că sushi se mănâncă cu mâna.

Adevărații iubitori de sushi fac asta, de fapt. Orezul pentru sushi nu este de obicei foarte comprimat, astfel încât întreaga structură se va destrăma atunci când ve-ți încerca să o mâncați cu bețișoare. 

Cea mai acceptabilă metodă de a mânca sushi este după cum urmează, imaginați-vă că țineți mouse-ul computerului, răsturnați sushi, umeziți ușor o parte din sos și introduceți-l în gură la un unghi de 45 °.

Wasabi pe care îl consumăm nu este cu adevărat wasabi

Se pare că adevăratul wasabi este extrem de greu de cultivat și e și mai dificil să-l împachezi corect.

Wasabi-ul pe care îl mâncăm este de fapt o replică. Se prepară pe bază de hrean, condimente și coloranți alimentari. Imitația de wasabi se prezintă sub formă de pulbere sau sub formă de pastă gata de consum.

În plus, dacă sushi este gătit corect, nu trebuie să fie scufundat în sos de soia. Restaurantele de ultimă generație își pregătesc propriul sos de soia, se numește nikiri. Bucătarii îl adaugă în vas în timpul procesului de gătit. Adică, peștele crud este deja condimentat, deci nu sunt necesare sosuri suplimentare.

Acum, știind aceste detalii, ați putea privi cu totul altfel consumul de sushi. Dacă ați comandt sushi și nu au un gust sau miros pronunțat, nu aveți nimic de făcut decât să înmuiați sushi în sos de soia și să adăugați wasabi.

Vezi și: 5 Lucruri pe care nu le știai despre WASABI

Nu există ton în sushi tradițional

Cele mai populare sushi – cu ton și somon – nu sunt tradiționale, datorită faptului că se deteriorează rapid. Japonezii se feresc de aceste tipuri de sushi, de fapt. Pentru sushi tradițional este preferabil să folosiți „pește alb”. Acesta poate fi halibut, biban, crustacee sau chiar caracatiță crudă. 

Unii bucătari preferă să servească sushi cu caracatițe vii, atâta timp cât mușchii tentaculelor continuă să se contracte și să se miște.

Este foarte dificil să găsești sushi și rulouri adevărate acum. Numărul diferitelor localuri specializate în sushi și restaurante mici strică și mai mult cultura consumului corect a acestor mâncăruri japoneze.

Acest lucru nu înseamnă că trebuie doar să mergi la restaurante scumpe, dar știind care sushi este real și cum să-l mănânci, îți va fi mult mai ușor să înțelegi toată varietatea prezentată în meniu. În plus, va face procesul experiența cu sushi mai plăcută și sigură.

comanda SUSHI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.