Ce gust are SUSHI?

Nu este neap─ârat s─â fii japonez sau s─â fii familiarizat ├«ndeaproape cu cultura nipon─â pentru a fi auzit m─âcar o singur─â dat─â despre sushi. Acesta este un preparat extrem de popular ├«n ├«ntreaga lume: ├«n majoritatea ora╚Öelor mari g─âse╚Öti cu u╚Öurin╚Ť─â m─âcar un restaurant cu japonez/asiatic la care pute╚Ťi merge dac─â dori╚Ťi s─â gusta╚Ťi sushi. 

Cu toate acestea, prima experien╚Ť─â de gustare ╚Öi consum de sushi poate fi ├«nfrico╚Ö─âtoare pentru mul╚Ťi oameni. Nici nu putem s─â ├«i judec─âm – la prepararea mai multor tipuri de rulouri, ingredientul de baz─â folosit este pe╚Ötele crud. Gurmanzii, dar ╚Öi simplii iubitori de m├óncare sunt obi╚Önui╚Ťi cu faptul c─â m├óncarea lor – mai ales la baza c─âreia stau fructele de mare – este preg─âtit─â cu aten╚Ťie. Totu╚Öi, odat─â ce aceast─â fric─â este dep─â╚Öit─â, consumatorii se bucur─â de o experien╚Ť─â culinar─â ampl─â ╚Öi unic─â. 

Dac─â sunte╚Ťi un ├«ncep─âtor ├«n SUSHI, v─â r─âspundem noi la cea mai frecvent─â ├«ntrebare pe care am auzit-o.

Ce gust are sushi? 

R─âspunsul de fapt nu e unul scurt ╚Öi concis, gustul rulourilor depinde de tipul de sushi pe care ├«l consuma╚Ťi. Spre mirarea multora, de cele mai multe ori, nu vor fi arome puternice de pe╚Öte. Sushi este un preparat destul de u╚Öor ╚Öi cu un gust neutru. Rulourile tradi╚Ťionale ├«ntotdeauna sunt preparate cu orez japonez condimentat cu o╚Ťet, pu╚Ťin─â sare ╚Öi zah─âr. 

Pe╚Ötele folosit pentru sushi (cum ar fi tonul, somonul, macroul etc.) nu este, aromatizat cu altceva dec├ót sos de soia, wasabi ╚Öi ghimbir murat, pe care ar trebui s─â le m├ónca╚Ťi cu sushi ca garnitur─â.

Chiar dacă sună ironic pentru o delicatesă culinară, cel mai important lucru despre sushi este că nu se consumă pentru gustul său, ci pentru textură. Un set de rulouri veritabile și cu adevărat bune nu au o aromă prea puternică. Totul ar trebui să aibă un gust echilibrat: gustul peștelui, textura boabelor de orez, aroma condimentelor.

Din acest motiv, sushi ar trebui s─â fie m├óncat dintr-o singur─â mu╚Öc─âtur─â – astfel ├«nc├ót s─â pute╚Ťi sim╚Ťi cum toate ingredientele sale se combin─â ├«ntr-un tot ├«ntreg gustos.

Diferite tipuri de SUSHI, diferite gusturi

Dup─â cum am men╚Ťionat anterior, gustul rulourilor de sushi depinde de tipul acestora, dar ╚Öi de ingredientele folosite.

Tonul ╚Öi somonul au o arom─â moale ╚Öi bl├ónd─â ╚Öi, ca atare, sunt dou─â tipuri de pe╚Öte excelent pentru o prim─â experien╚Ť─â a degust─ârii de sushi. Caracati╚Ťa poate fi un ingredient dificil de tolerat, deoarece pe l├óng─â aroma de pe╚Öte ceva mai pronun╚Ťat─â, aceasta este ╚Öi oarecum dificil de mestecat.

Modul ├«n care este preparat sushi are un impact enorm asupra aromei ╚Öi texturii. De exemplu, makizushi, un tip de sushi care este de obicei ├«nf─â╚Öurat ├«ntr-o frunz─â crud─â de alge, de╚Öi par a fi cele mai simple rulouri, ├«n func╚Ťie de ingredientele pe care le folose╚Öte buc─âtarul, acest tip de sushi poate avea o textur─â unic─â ╚Öi o arom─â puternic─â. Rulourile California sunt un exemplu popular al acestui tip de sushi, de obicei sunt preparate cu avocado, castrave╚Ťi, morcovi ╚Öi bastoane de crab, ceea ce ├«l face un sushi excelent.

Nigirizushi este cel mai comun tip de sushi g─âsit ├«n Japonia, este preparat doar din pe╚Öte crud cu o bucat─â mic─â de orez ├«n form─â de sandvi╚Ö. Orezul folosit pentru acest tip de sushi este de obicei pu╚Ťin mai cald dec├ót temperatura camerei, iar pe╚Ötele nu ar trebui s─â aib─â gust sau miros pronun╚Ťat. De asemenea, nu trebuie s─â uita╚Ťi c─â pe╚Ötele proasp─ât nu ar trebui s─â miroas─â, iar dac─â mirosul se simte de la o po╚Öt─â, atunci cel mai probabil m─ân├ónci sushi prost preg─âtit. 

Cum corect mâncăm SUSHI

Nu este o noutate c─â japonezii sunt me╚Öteri ├«n ale manierelor ╚Öi au o cultur─â extrem de bogat─â ╚Öi divers─â, de aceea chiar ╚Öi consumul m├ónc─ârii lor tradi╚Ťionale implic─â c├óteva reguli pentru o experien╚Ť─â complet─â. 

  1. ├Än timp ce majoritatea oamenilor prefer─â s─â foloseasc─â be╚Ťi╚Öoare, modul tradi╚Ťional de a m├ónca sushi este cu m├óna, doar ├«n acest fel ve╚Ťi evita distrugerea formei rulourilor.
  2. Lua╚Ťi un rulou ╚Öi ├«nmuia╚Ťi o p─ârticic─â mic─â (preferabil partea pe care este pe╚Öte) ├«n sos de soia. Evita╚Ťi s─â v─ârsa╚Ťi sos de soia pe orez, deoarece acest lucru va distruge puternic aroma. 
  3. Pute╚Ťi ad─âuga wasabi deasupra dac─â dori╚Ťi, totu╚Ťi s─â amesteci wasabi ╚Öi sos de soia este inacceptabil. 
  4. Atunci c├ónd urmeaz─â deja s─â trece╚Ťi la procesul propriu-zis de m├óncare, duce╚Ťi ruloul spre gur─â ├«n a╚Öa fel ├«nc├ót partea pe care este pe╚Ötele s─â v─â ating─â limba ├«n primul r├ónd. 
  5. M├ónca╚Ťi o buc─â╚Ťic─â de ghimbir murat pentru a sim╚Ťi complet aroma ╚Öi textura urm─âtorului rulou.

├Äncepe experian╚Ťa cu cele mai populare SUSHI:

vezi tot meniul