Ce gust are SUSHI?

Nu este neapărat să fii japonez sau să fii familiarizat îndeaproape cu cultura niponă pentru a fi auzit măcar o singură dată despre sushi. Acesta este un preparat extrem de popular în întreaga lume: în majoritatea orașelor mari găsești cu ușurință măcar un restaurant cu japonez/asiatic la care puteți merge dacă doriți să gustați sushi. 

Cu toate acestea, prima experiență de gustare și consum de sushi poate fi înfricoșătoare pentru mulți oameni. Nici nu putem să îi judecăm – la prepararea mai multor tipuri de rulouri, ingredientul de bază folosit este peștele crud. Gurmanzii, dar și simplii iubitori de mâncare sunt obișnuiți cu faptul că mâncarea lor – mai ales la baza căreia stau fructele de mare – este pregătită cu atenție. Totuși, odată ce această frică este depășită, consumatorii se bucură de o experiență culinară amplă și unică. 

Dacă sunteți un începător în SUSHI, vă răspundem noi la cea mai frecventă întrebare pe care am auzit-o.

Ce gust are sushi? 

Răspunsul de fapt nu e unul scurt și concis, gustul rulourilor depinde de tipul de sushi pe care îl consumați. Spre mirarea multora, de cele mai multe ori, nu vor fi arome puternice de pește. Sushi este un preparat destul de ușor și cu un gust neutru. Rulourile tradiționale întotdeauna sunt preparate cu orez japonez condimentat cu oțet, puțină sare și zahăr. 

Peștele folosit pentru sushi (cum ar fi tonul, somonul, macroul etc.) nu este, aromatizat cu altceva decât sos de soia, wasabi și ghimbir murat, pe care ar trebui să le mâncați cu sushi ca garnitură.

Chiar dacă sună ironic pentru o delicatesă culinară, cel mai important lucru despre sushi este că nu se consumă pentru gustul său, ci pentru textură. Un set de rulouri veritabile și cu adevărat bune nu au o aromă prea puternică. Totul ar trebui să aibă un gust echilibrat: gustul peștelui, textura boabelor de orez, aroma condimentelor.

Din acest motiv, sushi ar trebui să fie mâncat dintr-o singură mușcătură – astfel încât să puteți simți cum toate ingredientele sale se combină într-un tot întreg gustos.

Diferite tipuri de SUSHI, diferite gusturi

După cum am menționat anterior, gustul rulourilor de sushi depinde de tipul acestora, dar și de ingredientele folosite.

Tonul și somonul au o aromă moale și blândă și, ca atare, sunt două tipuri de pește excelent pentru o primă experiență a degustării de sushi. Caracatița poate fi un ingredient dificil de tolerat, deoarece pe lângă aroma de pește ceva mai pronunțată, aceasta este și oarecum dificil de mestecat.

Modul în care este preparat sushi are un impact enorm asupra aromei și texturii. De exemplu, makizushi, un tip de sushi care este de obicei înfășurat într-o frunză crudă de alge, deși par a fi cele mai simple rulouri, în funcție de ingredientele pe care le folosește bucătarul, acest tip de sushi poate avea o textură unică și o aromă puternică. Rulourile California sunt un exemplu popular al acestui tip de sushi, de obicei sunt preparate cu avocado, castraveți, morcovi și bastoane de crab, ceea ce îl face un sushi excelent.

Nigirizushi este cel mai comun tip de sushi găsit în Japonia, este preparat doar din pește crud cu o bucată mică de orez în formă de sandviș. Orezul folosit pentru acest tip de sushi este de obicei puțin mai cald decât temperatura camerei, iar peștele nu ar trebui să aibă gust sau miros pronunțat. De asemenea, nu trebuie să uitați că peștele proaspăt nu ar trebui să miroasă, iar dacă mirosul se simte de la o poștă, atunci cel mai probabil mănânci sushi prost pregătit. 

Cum corect mâncăm SUSHI

Nu este o noutate că japonezii sunt meșteri în ale manierelor și au o cultură extrem de bogată și diversă, de aceea chiar și consumul mâncării lor tradiționale implică câteva reguli pentru o experiență completă. 

  1. În timp ce majoritatea oamenilor preferă să folosească bețișoare, modul tradițional de a mânca sushi este cu mâna, doar în acest fel veți evita distrugerea formei rulourilor.
  2. Luați un rulou și înmuiați o părticică mică (preferabil partea pe care este pește) în sos de soia. Evitați să vărsați sos de soia pe orez, deoarece acest lucru va distruge puternic aroma. 
  3. Puteți adăuga wasabi deasupra dacă doriți, totuți să amesteci wasabi și sos de soia este inacceptabil. 
  4. Atunci când urmează deja să treceți la procesul propriu-zis de mâncare, duceți ruloul spre gură în așa fel încât partea pe care este peștele să vă atingă limba în primul rând. 
  5. Mâncați o bucățică de ghimbir murat pentru a simți complet aroma și textura următorului rulou.

Începe experianța cu cele mai populare SUSHI:

vezi tot meniul