Tipuri de SUSHI – Facem lumină la capitolul rulouri și sushi

Uneori, clienții care doresc să comande sushi acasă, sunt confuzi, iar varietatea din meniurile restaurantelor îi duce în eroare definitiv. V-am pregătit un mic rezumat explicit pentru cele mai răspândite tipuri de sushi și care sunt diferențele dintre ele.

În primul rând, poate că nu știați, însă este o diferență între sushi și rulouri. Ambele tipuri sunt pregătite din fructe de mare și orez, însă diferența cardinală dintre ele este forma: rulourile își iau numele de la forma rotungită, iar sushi sunt bucăți de orez acoperite cu pește sau fructe de mare și legate cu o panglică de alge marine. Totuși, în esență, rulourile sunt un tip de sushi. De asemenea, pe lângă formă, consistența și condimentarea umpluturilor și modul de combinare a ingredientelor, la fel, este diferit.

Tipuri populare de rulouri

Rulourile (după numele japonez – makizushi sau maki) sunt considerate cea mai populară alegere. De asemenea, acestea sunt numite norimaki, maki, makizushi („sushi rulat”). După rulare, rulourile sunt tăiate în mai multe părți, în mod tradițional – șase sau opt. Adaptarea bucătăriei japoneze la tradițiile culinare ale Europei a avut loc în SUA, după care s-a răspândit rapid în întreaga lume. De aceea, cele mai cunoscute roluri „California” și „Philadelphia” au venit din America.

Hosomaki:

Hosomaki este un fel de mâncare extrem de populară în Japonia. Aceste tipuri de sushi se mai numesc mono-rulouri. Hosomaki sunt rulouri subțiri, care conțin doar umplutură de fructe de mare sau un singur tip de pește, cel mai des, somon, anghilă, ton. Sunt învelite în nori și conțin orez.

Futomaki:

Futomaki este, de asemenea, cunoscut sub numele de “rulouri mari”. Pe dinafară sunt înfășurate în alge marine tradiționale – nori, dar sunt mult mai groase. Aici nu se utilizează unul, ci mai multe tipuri de umplutură. Rulouri de legume Yasai, precum și rulourile Tobiko cu scoici și sunt exemplul cel mai cunoscut și răspândit la această categorie.

Uramaki:

Acest tip de rulouri este „întors pe dinăuntru”. Principala diferență față de maki obișnuit este că orezul este la exterior, iar nori este la interior. Umplutura constă din multe ingrediente, iar orezul este apoi înfășurat în pește, presărat cu semințe de susan sau caviar. Aceste tipuri de sushi au gustul cel mai distinct, bogat și au un aspect spectaculos, ceea ce explică popularitatea lor.

Tipuri populare de sushi:

Sushii este un fel de mâncare tradițional japonez. Acestea sunt pregătite din orez și  fructe de mare. Totuși, există multe variații și combinații când vine vorba despre prepararea sushi, fiind distincte în funcție de metoda de preparare.

Sushi nigiri:

Nigiri sushi sau nigirizushi este o porție mică de orez cu o bucată mică de pește așezată deasupra, iar întreaga structură este legată cu o fâșie subțire de nori.

Gunkan maki:

Sushi gunkan-maki mai sunt numiți gunkans, gunkanmaks sau bărci. Au o formă ovală, încadrată de o fâșie de nori de-a lungul întregului perimetru, umplutura fiind așezată deasupra. Cea mai comună umplutură este orezul cu icre de pește zburător. Dar există și alte variante.

Oshizushi:

Oshizushi este numele dat tipului de sushi presate, care se servește sub formă de cuburi cu marginile frumos delimitate. Sunt fabricate folosind dispozitive speciale din lemn (osibako). Umplutura, orezul este așezat în straturi cu aceste bețe de lemn, apoi restul ingredientelor sunt presate și tăiate în bucăți mici. Acest tip de sushi este deosebit de gustos, mai ales cu adaos de anghilă.

Inari sushi:

Inarizushi este un fel de mâncare preparat în săculeți mici de tofu prăjit. Aceste săculețe sunt umplute cu orez, alte umpluturi (cel mai adesea fasolea verde, gobosul devine ingredientul). Acest tip este considerat mai degrabă un fast-food, are mai puțină popularitate.

Chirashi-zushi:

Chirashizushi este un tip simplu de sushi. Mai bine zis, la baza acestei mâncări stă un strat de orez peste care sunt adăugate ingredientele tocate mărunt, prăjite ușor și amestecate. Vasul este completat cu bucăți de tofu, semințe de susan, ghimbir murat, sos de soia și pus pe o farfurie.

Acum, că știți ce și cum, treceți la comandat și savurat!

vezi tot meniul