Prin ce se deosebesc sushi de rulouri sau unde au fost inventate sushi California și Philadelphia

Se pare că sushi și rolele nu mai reprezintă ceva exotic. Acestea pot fi servite în restaurantul bucătăriei japoneze și odată ce-ți apare inspirația, le poți prepara chiar și acasă. Pe Internet circulă o sumedenie de rețete și instrucțiuni video. Totodată, majoritatea dintre noi nu cunosc care este totuși diferența dintre sushi și rulouri. Haideți să facem o analiză.

Ce reprezintă sushi și cu ce pot fi servite

Diferența esențială între sushi și rulouri constă în faptul că sushi se prepară pe bază de orez și fructe de mare. Fiecare cu gusturile sale – crevete, pește sau udon. Totul arată pe cât se poate de simplist: orezului i se oferă forma unui oval, iar deasupra sunt amplasate feliile de pește. Uneori, ”construcția” dată mai este asamblată și cu felii de alge.

Este cazul să menționăm că acest tip de sushi diferă cardinal de cele ce sunt servite în Rusia, Europa sau America. În rețeta originală, mai e adăugat și peștele crud. Anume din acest motiv în sushi japoneze între orez și stratul de bază se adaugă o cantitate impunătoare de wasabi, căci anume wasabi conține proprietăți antibacteriene proeminente. Cu același scop la masă este servit și ghimbirul.

Asia Estică are ieșire la ocean, datorită acestui fapt, produsele de mare proaspete sunt aduse în cantități mari, în fiecare zi. Astfel, nu există o problemă în regăsirea ingredientelor de calitate. Pe când regăsirea acestora în țările ce sunt amplasate departe de ocean este o problemă destul de complicată și la acest capitol merită să optați pentru produse marinate. Acest fapt nu influențează gustul sau calitatea sushi. Pentru amatorii bucatelor japoneze aceasta reprezintă o metodă eficientă de a proba sushi sau rolele preferate, măcar că acestea diferă de original și au un gust – puțin european.

Ce reprezintă rolele?

Rolele, sau în japoneză makidzusi – au o formă cilindrică, această formă presupune un tip anumit de sushi. Orezul împreună cu alte componente este înfășurat în algele ”nori”. Rolul se formează în modul următor: în centru este amplasată umplutura, spre deosebire de sushi, rolele agreează legumele de gen – castraveți și fructe gen – avocado. Deasupra totul este înfășurat în nori.

Rolele sunt preconizate pentru un salt al imaginației. Ele se prepară reci, calde, cu legume, pește, ba chiar și cu carne. De obicei pe stratul exterior al rolelor este amplasat orezul, la care este adăugat peștele sau udonul. 

Spre deosebire de sushi ce sunt preparate strict manual, rolele pot fi preparate și cu ajutorul unor instrumente speciale. Pe o tavă specială sunt amplasate toate ingredientele. În ultimul rând, se adaugă umplutura viitorului rol. După aia, tava urmează să fie rostogolită și astfel urmează să fie format însăși ruloul. Acesta urmează să fie tăiat cu ajutorul unui cuțit ascuțit.

În pofida faptului că procesul arată drept unul foarte simplu, merită să menționăm că bucătarul ce abia tinde să devină un maestru în prepararea rolelor și sushi, trebuie să învețe ani la rând pentru a crea bucate cu dibăcie. Ba chiar și peste zece ani, se consideră că bucătarul încă nu a preparat rolele sale ideale.

În țara de baștină a rolelor și sushi există o serie întreagă de rețete a acestor bucate. Odată ce aceste bucate nu mai reprezintă o mâncare japoneză tradițională și au căpătat popularitate în rândurile cetățenilor diferitor țări, lista rețetelor a devenit și mai amplă. Bucătarii europeni experimentează și adaugă în rolele japoneze ingrediente cu adevărat speciale. Din acest motiv, popularitatea acestor bucate este într-o creștere continuă.

Astfel, cele mai populare sushi Philadelphia și California, au apărut departe de țara Soarelui Răsare. Creatorul acestora s-a născut departe de hotarele acesteia – la Vest. Japonezii la rândul lor, acceptă astfel de variații a sushi cu mare scepticism. Și preferă totuși să rămână devotați tradițiilor sale. Cu toate acestea, japonezii recunosc că acest gen de sushi, la fel este delicios. ”Destul de ok”- menționează majoritatea dintre aceștia.