Sushi? Susi? Sushii? Cum pronunțăm corect acest cuvânt?

Există cu mult mai multe dispute legate de acest subiect în comparație cu numărul disputelor ce vizează gustul orezului japonez și al bucatelor din pește. Unele localuri le dau denumirea de sushi și sashimi, în timp ce altele le numesc susi și sasimi. Ei bine și până la urmă cum este corect și de unde provine o astfel de discrepanță?

Disputa a apărut atunci când a luat start scrierea cuvintelor japoneze cu litere latine sau, mai degrabă, din cauza diferitelor abordări ale “romanizării” a acestei limbi. În a doua jumătate a secolului al XIX-lea în Japonia, procesul de europenizare a avut loc în întreaga țară, datorită acestui fapt, a devenit necesar implementarea grafiei latine în scrierea cuvintelor japoneze. Primul sistem de înregistrare a fost dezvoltat de medicul american – James Hepburn, care a încercat să transpună pronunțarea cuvintelor în limba japoneză pe cât se poate de aproape în scrierea acestora pe pagină. În special, Hepburn a sugerat scrierea cuvintelor Fuji și susi ca Fuji și sushi.

Sistemul său a fost folosit pe larg în Japonia și a obținut statutul de “standard”. Cu toate acestea, în curând acest sistem a fost criticat într-un mod destul de dur, după ce a fost dezvoltat un sistem unic de scriere. Aikitsu Tanakadate a fondat “Societatea pentru romanizarea alfabetului japonez”. În opinia sa, cuvintele Fuji și sushi ar trebui indicate în forma scrisă ca Fuzi și susi.

Excelentul savant japonez rus Evgeny Dmitrievich Polivanov a oferit propria versiune de citire a cuvintelor. La începutul secolului trecut, el a dezvoltat reguli speciale pentru scrierea cuvintelor japoneze prin intermediul alfabetului chirilic.

Potrivit lui Polivanov, sushi ar trebui să fie scris și pronunțat ca sushi. Takeshi Kitano nu este Takeshi Kitano deloc. Cu toate acestea, multe cuvinte japoneze au ajuns în vocabularul limbilor intermediare, ca exemplu – engleza sau portugheza. Drept consecință, cuvintele au fost înregistrate și ulterior pronunțate reieșind din regulile ortografice și fonetice ale limbii în cauză. Prin urmare, multe cuvinte sunt pronunțate prin prisma ortografiei alfabetului latin, ce generează pronunțarea cu ajutorul diftongului “sh” sau mai degrabă “sh” mai ascuțint a cuvintelor sushi, sashimi.