WASABI: PROPRIETĂȚI UTILE

După ce a intrat în meniul nostru ca un condiment pentru felurile de mâncare preponderent asiatice , Wasabi în scurt timp, a devenit foarte popular în zona noastră și a extins considerabil gama bucatelor ce pot fi preparate și la noi. Wasabi cu ușurință a înlocuit hreanul obișnuit pe care noi îl consumam anterior. Când este uscat și măcinat într-o stare pulverulentă, Wasabi are un miros înțepător, oarecum similar cu muștarul și oferă bucatelor un gust specific. Completează și face gustul de carne, pește, legume mai profund și foarte potrivit pentru supe și bulion.

Istoria Wasabi ca ingredient pentru condimentele cu același nume a început cu mai bine de șapte sute de ani în urmă. Locuitorii provinciei Suzuoka au oferit o rădăcină de hrean ce creștea pe muntele Fujiyama drept cadou pentru viitorul lor conducător militar. Potrivit legendei, el a apreciat oferta și a venit cu ideea de a folosi wasabi ca bază pentru sosuri. Curând noul condiment a devenit popular nu doar în această provincie, ci și în întreaga țară.

Original sau fals?

În ciuda popularității acestei culturi, este destul de deficil să o crești. Wasabi, ca reprezentant al florei, este destul de capricios. Crește la temperaturi ciprinse între  10 și 17 grade, ba chiar și micile abateri de la această normă pot distruge întreaga cultură. Pentru a obține wasabi conform tuturor rigorilor, acesta trebuie să fie sădit și cultivat în zonele montane în apropierea apelor reci. Pe parcursul anului, rădăcina crește cu doar 3 cm și pentru a obține cantitatea necesară pentru prepararea sosului wasabi, este nevoie de o perioadă de la trei până la patru ani. Evident, o astfel de plantă ce a fost cultivată în conformitate cu toate canoanele este destul de scumpă.

Odată ce planta capătă o popularitate din ce în ce mai mare, unii grădinari încearcă să o crească în grădină. Experții sunt siguri că rădăcina obținută în acest fel nu este capabilă să transmită întregul gust al adevăratului wasabi Japonez. Condimentul creat din hreanul de grădină nu este autentic, ci doar mai accesibil și nu este inferior omologului său montan în conținutul de oligoelemente utile. 

La moment, wasabi nu este considerat drept un adaos exotic, el este îndrăgit de persoanele din zona noastră teritorială și a ocupat un loc deosebit în cultura alimentară. Rădăcinele picante a acestuia sunt adesea comparate cu muștarul. Pentru a prepara sosul, trebuie să-l roadeți pe o răzătoare fină atât timp cât ulterior sosul va fi pregătit. Restul rădăcinii este învelit în polietilenă și este lăsat în frigider. Termenul de valabilitate este limitat la o lună.

Mai multe restaurante din afara Japoniei, servesc clienții cu sos de hrean numit daikon în loc de wasabi. Pentru a oferi acestuia culoarea necesară, se adaugă colorant alimentar, iar pentru ca acesta să fie iute, mai este adăugat și praful de muștar. Ca sos pentru felurile de mâncare, un astfel de wasabi este destul de ok, însă diferă esențial de condimentele originale și este departe de același gust și miros.

Cum consumăm wasabi corect

Pasta Wasabi în bucătăria estică este prezentă în aproape toate felurile de mâncare. Aceasta este consumată – atât în forma sa pură, cât și amestecată cu sos de soia. După servire, nu este permisă amestecarea suplimentară. Destul de des în sushi baruri și restaurante din Europa, America și Rusia, puteți observa că wasabi este adăugat într-un tacâm cu sos de soia înainte ca rolurile să fie înmuiate în acesta. Conform standardelor etichetei japoneze, este strict interzis să faceți acest lucru. Sosul își pierde estetica și devine similar cu supa și aspectul său exterior nu este tocmai bun. Conform rețetei japoneze originale, toate felurile de mâncare ce conțin orez deja posedă wasabi în cantitate suficientă.

În ultimii ani, acest postulat a început să se destrame. Acum, nu doar europenii nu respectă această regulă amestecând aceste două sosuri împreună, ci și reprezentanții Asiei de Est. Cu toate acestea, în patria wasabi, nu este de dorit să faceți acest lucru. Bucătarul a încercat să creeze felul de mâncare, să-și dedice sufletul și abilitățile, să prepare toate ingredientele necesare și tot ceea ce se cere de la consumator,e să savureze mâncarea preparată și să simtă cu papilele gustative întreaga multitudine de gusturi. Amestecarea sosurilor și “aromelor” demonstrează lipsa de respect față de maestru. În restaurantele tradiționale japoneze, vizitatorul poate fi rugat să părăsească restaurantul pentru un astfel de comportament. În pofida aspectului său exterior destul de simplist, wasabi, ca și orice locuitor a Japoniei, merită o atârnare individuală.

Este util și de neînlocuit?

Proprietățile utile ale wasabi-ului, sunt cu adevărat unice. Datorită izotiocianaților, rădăcina are un efect antibacterian asupra organismului și luptă eficient cu bacteriile patogene.

Wasabi este un antidot excelent ce neutralizează intoxicația alimentară. Pentru aceste proprietăți, wasabi a devenit o componentă obligatorie a bucatelor din pește proaspăt, astfel minimizând posibilele consecințe negative de la consumarea acestuia. Wasabi acționează rapid, practic imediat. Datorită activității anticoagulantelor, wasabi îmbunătățește fluxul sanguin, ceea ce reduce riscul formării cheagurilor de sânge. Această proprietate a wasabi este de neprețuită în tratamentul consecințelor unui atac de cord.

Datorită aromei sale specifice, wasabi este indicat pentru lupta cu bolile sinusurilor nazale, curățând nazofaringe și facilitând respirația. Pentru astmatici și cei care suferă de anemie, această rădăcină este, de asemenea, curativă. Wasabi este creditat cu o altă proprietate utilă – capacitatea de a rezista dezvoltării celulelor canceroase. Rădăcina are un efect deprimant asupra formărilor maligne existente și nu le permite să crească, formând altele noi. O astfel de proprietate valoroasă a wasabi se datorează glutationului puternic ce are rol de antioxidant.

Provoacă daune și reprezintă pericol pentru sănătate?

Ca și majoritatea felurilor de mâncare, wasabi nu este lipsit de dezavantaje. Abuzul acestui condiment poate provoca o creștere a tensiunii arteriale, persoanele cu hipertensiune trebuie să ia în considerare acest efect și să se limiteze la utilizarea acestuia. În cazul unor astfel de boli ca: hepatita, colecistita, pancreatita, ulcerul gastric și tulburările intestinale, este interzis consumul bucatelor picante, astfel încât cantitatea de wasabi consumată trebuie să fie redusă la minim. În caz contrar, prejudiciul poate depăși beneficiul dorit.