Onigiri – Gogoașe din orez

Onigiri: se traduce din limba japoneză ca – simplitate

Onigiri – una dintre cele mai populare bucate servite în țara Soarelui Răsare. În Asia există chiar și mici magazine ce sunt specializate anume în prepararea și vinderea Onigiri. Onigiri în sine presupun bucate cu formă sferică cu diferite umpluturi.

Onigiri au o istorie destul de bogată. Se presupune că onigiri își iau originea din vremurile când au avut loc bătăliile de amploare. Onigiri într-adevăr pot fi servite în grabă. Ele pot fi luate cu mâinile și tu poți să nu-ți faci griji că acestea se vor desface. Deseori onigiri au fost servite de persoanle ce prelucrau câmpurile, căci acestea puteau fi ușor păstrate și luate cu sine la prânz.

Onigiri se prepară destul de simplu. Precum se subînțelege din denumire, ingredientul principal este orezul. Stratul exterior este format deodată după ce orezul a fost fiert, până ce acesta este cald. În centru se plasează umplutura, ce corespunde preferințelor tale. Apropo, onigiri pot fi și de altă formă, nu neapărat sferică. Ele pot avea forma triunghiului și urmează să fie prăjite și înfășurate în algele nori, omletă, ba chiar și în felii de becon.

În calitate de umplutură, onigiri pot conține produse de mare ca: ton, udon sau somon. La fel se adaugă creveții, algele combu, prunele marinate, castraveții murați, boabele soia și chiar carnele prăjit. Umplutura nu trebuie să fie neapărat ascunsă în centrul bilei de orez. Ea poate fi rostogolită concomitent cu orezul sau poate să fie amplasată în interiorul sau deasupra bilei.

Ingredientele de calitate – o garanție a succesului

Regula de aur în prepararea onigiri – alegerea adecvată a ingredientelor. Din motiv că ingredientul de bază a onigiri este orezul, este extrem de important să-l alegeți conform tuturor rigorilor. El trebuie să fie cleios, să fie nici prea uscat și nici prea umed. Faceți alegerea în favoarea orezului cu bob rotund și neșlefuit. O variantă optimă – orezul destinat preparării bucatelor japoneze, ce poate fi găsit în supermarket-ul din apropiere.

După ce a fost fiert, acesta poate fă mărunțit pentru accentuarea calităților sale cleioase. Nu e cazul să folosiți cu acest scop blender-ul sau aparatul de tocat carne. Această procedură poate fi realizată doar prin intermediul unui cuțit. La fel, la magazin procurăm și algele speciale – nori.

Preparăm onigiri acasă

Tehnologia preparării onigiri este extrem de simplă. Cu toate că japonezii sunt siguri că prepararea corectă a acestor bucate , necesită un nivel avansat a măestriei și mulți ani de muncă asiduă.

Ingredientele de bază:

  • Un pahar de orez
  • 9 felii nori

Pentru umplutură:

  • 9 felii de somon slab sărat, poate fi ales și alt pește roșu

Procesul de preparare:

Spălăm bine orezul, pentru a face acest lucru în modul cel mai calitativ, este nevoie să-l spălați de 7 ori. Orezul spălat se fierbe pe foc mare. După ce apa începe să fiarbă, este cazul să lăsați capacul de o parte. De altfel, datorită presiunii create din interior, aburii ies de sub capac și creează incomodități. Fierbeți orezul timp de 15 minute și nu-l amestecați.

Odată ce orezul va fi preparat, acoperiți-l cu un șervețel curat în două straturi. Lăsați-l pe jumătate de oră, acoperit, să se ”odihnească”. Odată ce orezul se va răci, astfel încât va fi posibil să-l țineți în mână, e cazul să începeți prepararea onigiri.

Pentru ca onigiri să fie toate de o mărime, împărțiți orezul din start în 9 părți egale. Gogoașele formate pot fi rostogolite în mâini sau prin intermediul instrumentelor speciale. În interiorul bilei plasăm umplutura din pește. Pe exterior plasăm feliile speciale nori.

Un aspect important, în timpul formării onigiri, nu e cazul să presați cu putere orezul. Căci boabele de orez presate peste măsură nu sunt în stare să redeie la maxim gustul bucatelor. Gogoașele preparate le plăsăm pe farfurie, e de dorit ca tava să nu fie decorată cu diferite desene. Cu aceste bucate se servesc băuturile ca: sake, vinul din prune sau berea.