Băuturi potrivite pentru bucatele japoneze

Bucătăria japoneză cu mult timp în urmă a pășit peste hotarele propriei țări și a cucerit inimile și stomacurile persoanelor ce adoră să guste câte ceva nou și care se află în diferite colțuri ale lumii. Pentru băștinași țării ”soarelui răsare” atât rolele, sushi, cât și alte bucate asiatice reprezintă o parte a meniului zilnic. Pentru noi însă aceste bucate au devenit un adevărat atribut a unei mese de sărbătoare.

O cină de proporții însă include nu doar bucate, ci și tot soiul de băuturi. Și odată ce dvs ați decis să vă delectați cu bucatele japoneze în restaurant, chelnerul la sigur vă va ajuta în alegerea băuturii ce merită să fie servită anume cu ceea ce ați ales să mâncați astăzi. Însă, cum rămâne cu situația în care dvs ați decis să petreceți cina acasă, realizând comanda sushi cu livrare. Ce băuturi merită să fie alese pentru nu doar a satisface stomacul ci și a obține o plăcere estetică, gustând sushi și rolele conform tuturor regulilor.

Băuturi alcoolice

Vezi și: NADASAN – Comandă băuturi alcoolice

Joaca ce presupune ”ghiceala” băuturii ce se sortează cu felul de mîncare comandat, nu este o idee tocmai reușită. E cu mult mai bine să analizați acest subiect și să alegeți opțiunea potrivită cu toată responsabilitatea și tot raționamentul. În caz contrar, dvs nu doar veți rata sentimentul de împlinire de la bucatele comandate ci și vă veți dezamăgi în ambianța serii.

1. SAKE

Cine nu cunoaște despre sake? Votka tradițională pe bază de orez, pe care o mai numesc des și bere intensă reprezintă o variantă fără precedent pentru sushi. Tăria acestei băuturi este egală cu 15-20%. Acest rezultat poate fi obținut doar printr-un proces de fermentație.

Japonezii sunt de părerea că sake ce este încălzit pâna la temperatura de 40 de grade nu doar accentuează gustul bucatelor ci și reprezintă un aperetiv pe cât se poate de reușit. Totuși, se găsesc și cei care consideră că sake trebuie să fie rece. Ce variantă este mai reușită fiecare dintre voi, poate alege de sinestătător. 

Odată ce aveți intenția să probați sushi împreună cu sake, trebuie să țineți cont că conform tradiției japoneze, sake este pus pe masă într-un ulcior din lut sau porțelan, fără mânere. Sake poate fi servit din piale mici sau din boxe mici din lemn.

2. BEREA

Sake nu va cucerit? Ei bine, atunci puteți să-l înlocuiți cu berea. Odată ce nu aveți oportunitatea să procurați berea japoneză, atunci puteți savura oricare alta. Explicația acestei combinări este simplă – unul dintre ingredientele centrale ale sushi sunt fructele de mare, iar acestea perfect găsesc ”limbă comună” cu berea.

Dintre toată multitudinea, oferiți preferință berei blonde slabe. Spre deosebire de cea brună, aceasta nu conține gust amărui și nu va diminua gustul bucatelor. Mai mult, serivirea berii nu merită un ritual special de plasare pe masă.

3. Vinul de prune

Pentru cei care sunt de părerea că berea este o băutură nu tocmai potrivită pentru masa de sărbătoare și nici nu se numără printre amatorii acesteia, noi venim cu recomandarea de a atrage atenție la vinuri. Japonezii preferă să consume cu sushi o băutură pe bază de prune. La gust aceasta este dulce, însă cu măsură. Este o variantă absolut ideală, destinată firelor romantice care preferă să petreacă seara în lumina candelelor. Să nu vă fie teamă, că puteți ”strica” în oarecare fel gustul de sushi prin intermediul vinului și odată ce aveți intenția să testați clasicul, faceți alegerea în favoarea vinului pe bază de prune standart ”Umesu”.

Băutura urmează să fie servită rece, de aproximativ 7 grade. Paharele urmează să fie de forma celor pentru martini, însă pe un picioruș mai scurt. Încă o deosebire esențială – la capătul sticlei puteți găsi prune adevărate ce pot servi drept desert. Forma sticlei vă va permite să le extrageți cu ușurință.

4. Vin alb

Nu vă sunt pe plac băuturile dulci? În acest caz, alegerea este evidentă – vinul alb sec. Gustul fin al acestei băuturi nu va diminua gustul fructelor de mare ci îl va accentua în modul cel mai bun. Acest duet clasic, la sigur va fi remarcat de către gourmanzi.

Pentru a evidenția la maxim gustul bucatelor ce urmează să fie servite, trebuie să cunoașteți că pentru fiecare dinre role există un camarad ideal. Astfel, pentru bucatele ce conțin pește roșu se combină cu vinul alb sec ”Marsan”. Acest vin posedă note tropice, ce vor intensifica gustul bucatelor centrale.

Pe masa dumneavoastră sunt prezenți crabii și creveții? Faceți alegerea în favoarea ”Chardonnay”. În cazul în care aveți posibilitatea, faceți alegerea în favoarea băuturilor depozitate în butoaiele de stejar. Aroma mierii, a florilor și fructelor la sigur va îmbogăți gustul oricăror bucate din fructe de mare.

Pentru peștele alb, ce este cel mai des servit în rolele afumatee alegeți o sticlă de ”Chenin Blanc”. Acest vin mai e recomandat și pentru midii.

5. Vin roz

Dacă vă așteaptă o masă cu o varietate de sushi și desert, nu vă avântați în magazine în căutarea celor mai bune “Chardonnay”, “Marsan” și “Chenin Blanc”, pentru a dezvălui pe deplin gustul fiecărui fel de mâncare. Posibil, e cazul să probați vinul de trandafir. Această băutură se consideră drept una universală. Acest vin conține aciditatea inerentă a vinului alb și în același timp posedă un gust inedit a fructelor, aidoma vinului roșu.

Vinul francez de trandafir uscat din Valea Rhone “Travel” este perfect destinat pentru bucatele japoneze. Nu ați dat de acest soi? Nu vă faceți griji, orice vin de trandafir va reflecta pe deplin gustul tuturor felurilor de mâncare de pe masă. Faceți alegerea în favoarea soiurilor uscate, deoarece cele semi-dulci sunt potrivite pentru deserturi.

Nu uitați de regulile de servire. Vinul de trandafir trebui să fie consumat doar atunci când este răcit până la 10 grade C. Și noi vă asigurăm că dumneavoastră la sigur ve-ți descoperi întreaga gamă a gusturilor.

În niciun caz nu serviți vinurile roșii la masă. Ele sunt ideale pentru felurile de mâncare din carne, însă în combinație cu pește acestea conferă un gust metalic.

6. Băuturi răcoritoare

Recomandăm: NADASAN – Băuturi răcoritoare

În cazul în care băuturile alcoolice nu intră în planurile dvs la servirea sushi, atunci cea mai reușită băutură va fi ceaiul. Însă nu cel pe care îl consumăm în fiecare zi, ci cel verde sau pe bază de plante, preparat în conformitate cu toate canoanele, cu o culoare intensă și un gust revigorant. Această băutură este cea pe care japonezii o servesc adesea cu sushi. Și ceaiul trebuie să fie consumat nu în timpul meselor, ci după. Căci ceaiurile perfect îndepărtează gustul, ajutându-vă să vă bucurați pe deplin de următorul fel de mâncare.

Pentru sushi, orice ceai verde sau pe bază de plante este potrivit. Puteți face alegerea chiar și în favoarea celui negru clasic, însă merită să-l gustați fără zahăr. Evident, gustul dulce și cel sărat nu se combină bine.

Ceaiul verde este clasic pentru sushi. O băutură cu un conținut sporit de antioxidanți și enzime îmbunătățește digestia. În același timp, aroma subtilă a ceaiului dezvăluie pe deplin gustul fiecărui fel de mâncare în mod separat. Se potrivește perfect cu sushi și rulouri.

Se prepară ceaiul verde într-un ceainic din ceramică sau porțelan. Nu turnați apă fiartă abundentă, așa cum o fac majoritatea, ci apă fierbinte. Infuzați băutura timp de cel mult cinci minute. Aceste reguli simple vă vor permite să pregătiți un ceai verde adevărat.

La general, orice ceai verde va fi o opțiune demnă pentru sushi, însă soiul “Seng Soi” este considerat cel mai “demn” pentru acest rol. Este fabricat din frunze de ceai și orez. În procesul de prăjire a celui din urmă, acesta izbucnește și are o nuanță maro deschisă. În formă uscată, mirosul acesta seamănă cu cel al peștelui. Acest miros este caracteristic și pentru ceaiurile japoneze autentice.

Infuzați ceaiul timp de 3-5 minute, după care ceaiul va obține o culoare ușor tulbure, galben-verde. În același timp, băutura va avea aroma orezului prăjit. Spre deosebire de alte ceaiuri verzi, acesta nu va oferi un efect de tonifiere atât de pronunțat, deci este absolut perfect pentru cină.

Alegerea băuturii pentru sushi este un proces complex și ține doar de preferințele voastre, obiectivul central a băuturilor constă în dezvăluirea maximă a gustului mâncărurilor preferate.