Recomandări
Bețișoarele chinezești fac parte din cultura asiatică. Ele sunt folosite nu doar de locuitorii țărilor din Est, ci și de fanii bucatelor asiatice. În pofida popularității sale, nu toată lumea cunoaște cum să țină în mod corespunzător bețișoarele chinezești. Unii oameni cer chelnerilor tacâmuri familiare, ca de exemplu – furculițele sau lingurile obișnuite. Majoritatea totuși sunt de acord că rulourile, sushi și alte feluri de mâncare ce fac parte a bucătăriei asiatice trebuie să fie consumate exclusiv cu bețișoarele chinezești. Și pentru cei cărora le place să descopere ceva nou și interesant, noi am pregătit o instrucțiune ce pas cu pas, explică cum să vă folosiți de bețișoare în timpul mesei.
O excursie între secole
Conform unei legende antice orientale, prototipul acestor tacâmuri a fost creat în secolele XXIII-XXII Î. HR. de împăratul pe nume Yu cel Mare, care a trăit în acea vreme și a călătorit adesea prin orașele țarii sale. El verifica starea coastelor, ce au fost spălate constant de apele râurilor și într-o zi, când lui i-a fost destul de foame, iar bulionul în care era gătită carnea era insuportabil de fierbinte, împăratul, fără să se gândească ceva mai mult, a rupt o crenguță dintr-un copac din apropiere, și l-a mai rupt în două părți și cu ajutorul acestor bețișoarele din lemn, el a reușit să savureze prânzul.
Evident, nu putem cunoaște exact dacă legenda antică este adevărată sau nu, dar un lucru este evident, aceste tacâmuri neobișnuite pentru un european de rând au apărut cu mult timp în urmă. Nici măcar mileniile nu au reușit să schimbe în mod esențial aspectul bețișoarelor chinezești, dovedind astfel perfecțiunea și versatilitatea lor. În Asia, aceste tacâmuri sunt folosite nu doar pentru mâncare, ci și pentru prepararea bucatelor.
Atât de identic și atât de diferit
Bețișoarele chinezești nu sunt confecționate doar din plastic și bambus, ci și din metal, din oase, ba chiar din argint și jad. Acestea din urmă au fost folosite doar de împărați și nobili de rang înalt. Betisoarele pe parcursul unei perioade îndelungate de timp, erau considerate drept tacâmuri absolut speciale și nu erau disponibile pentru fiecare. Totuși, în prezent, acestea fac parte din cultura națională a mai multor țări. Japonezii își învață copiii să țină bețișoarele începând cu o vârstă destul de fragedă, literalmente de la vârsta de un an. O astfel de instruire este utilă pentru abilitățile motorii fine ale mâinilor și stimulează activitatea creierului.
În China, bețișoarele poartă denumirea de kuaizi, ce se traduce ca bambus. În Japonia, acestea au o denumire simplă și laconică-khasi. Locuitorii Țării Soarelui ce Răsare au adaptat în scurt timp bețișoarele și le-au perfectat datorită acoperirii cu lac și prin decorarea acestora cu desene autentice. La japonezi, khashi sunt folosite la ceremonia de ceai, pentru dulciuri și chiar de Anul Nou. Coreenii numesc bețișoare chokkorak și confecționează bețișoare din oțel inoxidabil și lemn.
Folosim bețișoarele în mod corespunzător
- Primul pas presupune relaxarea mâinii în care ve-ți ține bețișoarele. Odată ce nu ve-ți relaxa mâinile, încercările ulterioare de a învăța cum să operați cu aceste tacâmuri vor fi inutile.
- Apoi, trebuie să îndreptați degetele de mijloc, iar degetul mic și degetul inelar trebuie să fie ușor îndoite, însă nu e cazul să le forțați în palmă.
- Luăm primul bețișor și îl așezăm astfel încât partea superioară, ușor îngroșată, să fie presată cu degetul mare pe palmă. Partea subțire a acestuia trebuie să se afle pe degetul inelar. Acest stick va fi poziționat într-o stare staționară, așa că îl ținem ferm în această poziție.
- Al doilea bețișor urmează să fie plasat paralel cu cel precedent, ținându-l între degetul mare și degetul arătător. Pentru o precizie mai mare, este necesar ca bețișorul să se afle pe a treia falangă a degetului arătător și să se sprijine pe prima falangă a celui mijlociu.
- Trebuie să reglați lungimea bețișoarelor atingându-le ușor pe farfurie.
- Următorul pas este partea practică. Cu cât mănânci mai des cu bețișoarele pentru sushi, cu atât mai repede vei obține experiența și abilitățile necesare.
- Acesta este modul clasic de a ține corect tacâmurile, însă nu e unicul. Fiecare dintre voi își dezvoltă pe parcurs modelul personal de folosire a betișoarelor.
Regulile de etichetă
Manifestarea bunului gust și a posesiei inedite a betișoarelor în mod evident va spori autoritatea dvs în rândul colegilor sau a partenerilor Japonezi. Astfel:
- Nu e cazul să arătați în diferite drecții ținând în mână bețișoarele, acest gest nu este decent;
- De asemenea, nu merită să glisați cu bețișoare pe masă sau să le îndreptați spre ceva.
- În cazul în care doriți să luați bucate dintr-o farfurie comună, nu folosiți bețișoarele personale în căutarea unei bucăți mai mari și mai frumoase. E cazul să luați porția disponibilă, indiferent de aspectul exterior a acesteia. Conform regulilor etichetei, prima bucată pe care ați atins-o cu bețișoarele, urmează sa fie servită de dvs;
- Este categoric interzis să străpungeți cu bețișoarele bucatele de pe masă, inclusiv sushi, astfel mâncarea este servită doar la înmormântări;
- Odată ce așteptați comanda, lăsați tacâmurile pe masă, nu e cazul să le trageți sau să le ondulați în timp ce așteptați bucatele;
- Nu strângeți bețișoarele în pumn, japonezii vor percepe cu siguranță un astfel de gest ca o manifestare a agresiunii;
- Nu străpungeți perpendicular bucatele cu bețișoarele, la fel această tradiție este respectată doar la înmormântări.
- Orice manipulare bucală cu bețișoarele trebuie să fie exclusă, cu ele doar se consumă alimente, atât;
- Nu se permite amplasarea tacâmurilor peste farfurie;
- În cazul în care nu folosiți la moment bețișoarele, așezați-le paralel cu marginea mesei cu capetele subțiri spre stânga;
- În timpul unei mese, este de dorit să nu țineți farfuria aproape de față, împingând mâncarea în gură cu betișoare;
- La sfârșitul mesei, bețișoarele trebuie să fie așezate de-a lungul suportului și nici într-un caz peste acesta;
- Astfel, nu e cazul să vă faceți griji că în timpul unei călătorii la un sushi bar sau într-o excursie în Asia de Est, dvs veți arăta ridicol la încercarea de a gusta bucatele locale conform rigorilor interne. Baftă!